Gel accu's

Gel accu'sGel accu's
Gel accu's

Wat is een Motoraccu?

Wanneer we het hebben over een ‘batterij’ die oplaadbaar is spreken we eigenlijk van een accumulator, afgekort accu. De traditionele batterijen, denk aan de AA en AAA batterijen, zijn niet oplaadbaar. Een batterij die wél oplaadbaar is horen we eigenlijk een accumulator te noemen. Een accumulator heeft wel een andere vorm als een normale batterij.

Een motoraccu kent ontelbaar veel soorten afmetingen met elk verschillende accucapaciteiten. Een normale batterij heeft een standaard maat en capaciteit. Hierbij zijn de producten dus aangepast op de batterijen. Bij de motoren is de accu speciaal aangepast naar de motoreigenschappen.

De functie van een gel motoraccu

Een motoraccu wordt geleverd met een bepaald type accuzuur. In dit geval in de vorm van gel. Deze gel wordt omgezet in een chemische reactie door de accuplaten. Wanneer de motor om energie vraagt wordt de reactie omgezet naar elektriciteit.

Doordat de motor gedurende de rit ook stroom verbruikt met bijvoorbeeld de verlichting, navigatie en/ of handvatverwarming moet de accu ook stroom kunnen afgeven. Om ervoor te zorgen dat de accu niet leeg raakt gedurende de rit heeft een motor een dynamo die de accu bijlaad. Wanneer je genoeg rijdt hoef je deze gel motoraccu amper bij te laden.

Wat is een gel accu?

De naam van dit type zegt eigenlijk al wat het is, deze accu bevat gel. Deze zuur substantie is een geleiachtige vorm die tussen een vaste en vloeibare substantie in zit. Deze technologie is ontwikkeld door de fabrikant EXIDE.

Gel is beter bestand tegen hitte en minder gevoelig voor sulfatering. Sulfatering wil zeggen dat de accuplaten verhard worden, wat verlies van accucapaciteit oplevert. Gel accu’s hebben dit dus minder snel, hierdoor hebben Gel accu's een langere levensduur dan de AGM accu’s.

Dit type accu is geseald, hierdoor kun je de motoraccu kantelen en in een bepaalde hoek monteren. Vaak is dit een hoek van 90 graden. Het voordeel hiervan is dat je meer mogelijkheden hebt om een accu te monteren. Daarnaast kun je hem makkelijker vervangen, omdat je minder voorzichtig hoeft te zijn.

De motoraccu’s van Motorstroom

Motorstroom heeft een divers assortiment aan motoraccu’s. De gel accu’s zijn hier een belangrijk onderdeel van, omdat deze erg geliefd zijn onder de motorrijders. Deze accu’s zijn iets sterker en lichter dan een normale onderhoudsvrije accu.

Motorstroom heeft module op de website die het mogelijk maakt om snel een geschikte accu te vinden voor jouw motor. Zo zie je snel welke accu’s er allemaal geschikt zijn voor jouw motor. Mocht je toch een andere accu zoeken kun je filteren op de gewenste eigenschappen. Daarnaast kun je altijd onze klantenservice contacteren voor persoonlijk advies.