Onderhouden en vervangen van conventionele motoraccu's

Onderhouden en vervangen van conventionele motoraccu'sOnderhouden en vervangen van conventionele motoraccu's
Onderhouden en vervangen van conventionele motoraccu's

Motorstroom is de specialist op het gebied van motoraccu’s. Wij verkopen niet alleen accu’s, maar proberen je ook zo goed mogelijk te informeren hierover. Dit is de service die jij van ons krijgt.

Op deze pagina vind je alle informatie over conventionele motor accu's. Hierbij wordt de opbouw en werking van een conventionele accu uitgelegd, het onderhoud ervan, testen van de accu en het gebruiken van een druppellader. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe je een accu demonteert, recycled, monteert en in gebruik stelt.

Welke conventionele motoraccu heb ik nodig?

Weetje al welke accu je nodig hebt? Dan staat deze tussen onze conventionele accu's klik hier voor onze conventionele motoraccu's. Motorstroom heeft ook een handige zoekmachine waarin je gemakkelijk de juiste accu kan vinden voor jouw motor. Deze vind je onderaan deze pagina. In de meest linker kolom selecteert je jouw  merk motor, gevolgd door het model en het bouwjaar. Nu komen alle accu’s tevoorschijn die geschikt zijn voor uw motor. Staat jouw motor er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op, dan komen we samen tot een passende accu.

Onderhouden van conventionele motor accu's

Een conventionele accu is de traditionele accu die handmatig gevuld moet worden. Dit maakt het een motoraccu die meer onderhoud vereist dan de nieuwere typen. Wanneer de accu veel wordt gebruikt zal deze minder gevuld hoeven worden.

Hoe werkt een conventionele motoraccu?

Tijdens het rijden laadt de dynamo de accu op. Elektriciteit wordt dan omgezet in de energie van de chemische reactie van de conventionele accu.

Hoe onderhoud je een conventionele accu?

Het belangrijkste onderhoud aan een conventionele accu is ervoor zorgen dat deze niet leeg raakt, dan gaat deze namelijk kapot. Dit komt omdat er dan teveel speling komt op de loodzuur platen. Deze kunnen dan vervormen of zelfs kapot gaan. Het is dus belangrijk om de accu tijdig bij te vullen en aan een druppellader te hangen.

Het bijvullen doe je door gedestilleerd water met het bijgeleverde slangetje. Laat het neutrale water via de slang in jouw accu lopen. Het is enkel mogelijk om dit type water te gebruiken, omdat dit vrij is van zouten en andere delen die schadelijk zijn voor accu’s.

Daarnaast is het goed om je accu schoon en droog te houden. Dit zorgt ervoor dat de accupolen goed kunnen blijven functioneren. Maak de polen af en toe schoon en spuit deze in met een anti corrosie spray. Maak de accupolen dan vervolgens weer droog.

Hoe test je de status van de conventionele batterij?

De status van je accu is te testen met een accutester, klik hier voor ons assortiment accutesters. 

Het starten van je motor gaat moeizaam, de startmotor krijgt niet genoeg energie slow cranking)
Je verlichting gaat feller branden als je meer gas geeft
Weet je niet meer wanneer deze voor het laatst is vervangen? dan is het tijd om een nieuwe te kopen
De batterij laadt niet meer goed op
Met een accutester kun je testen of je accu voldoende piekspanning geeft om je motor te kunnen starten. Ook kun je controleren of je voldoende laadspanning hebt om de motor accu juist op te laden. Met sommige accutesters kun je nog meer dingen testen, kijk hiervoor bij de productbeschrijvingen. 

Het gebruiken van een Druppellader

Met een druppellader zet je elektriciteit om in een chemische reactie van een conventionele motoraccu. Dit zorgt ervoor dat de accu minder snel leeg raakt en je deze dus minder hoeft bij te vullen met gedestilleerd water.

Alle druppelladers zijn geschikt voor conventionele motor accu’s. Deze druppelen de motoraccu letterlijk vol met energie. Wanneer de accu vol is, stopt deze met opladen totdat deze weer energie kan ontvangen. Hierdoor wordt een accu nooit overladen. Klik hier voor ons assortiment aan druppelladers!

Hoe vervang je een conventionele motoraccu?

Wanneer je besluit jouw motor accu te vervangen is het belangrijk een aantal stappen te doorlopen. Zo moet je eerst een nieuwe motoraccu hebben en ervoor zorgen dat je een veilige en vlakke werkplek hebt met de juiste gereedschappen en handleidingen.

Hoe demonteer je een conventionele accu?

Per motor verschilt de plaats van de accu, maar vaak zit deze onder het zadel. Wanneer je niet weet hoe je bij de accu kan komen, kun je het beste de handleiding van jouw motor raadplegen (deze zijn vaak ook online te vinden).

Wanneer je bij de motor accu bent aangekomen zorg je er eerst voor dat de klemmen, beugels/ elastieken gedemonteerd worden. Vervolgens koppel je de minpool (-) los en stel je deze veilig van contact met metaal. Daarna koppel je de pluspool (+) los en kan je de conventionele accu uit de accubak tillen. Hierbij moet je erop letten dat je een conventionele accu niet mag kantelen. Deze type accu’s zijn namelijk niet lekvrij en accuzuur kan dus uit de accu komen.

Het recyclen van een conventionele accu

Een accu mag niet zomaar bij het normale afval weggegooid worden. De regel bij accu’s luidt als volgt: “Waar je ze koopt, kun je ze kwijt.”. Mocht je een accu bij ons gekocht hebben kun je deze ook bij ons inleveren. Wij zorgen er vervolgens voor dat de accu wordt gerecycled. Tijdens dit proces worden onder andere het staal, zink, cadmium en mangaan uit de accu’s gehaald. Deze materialen kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten.

Hoe monteer ik een conventionele accu?

Voordat je een nieuwe conventionele motoraccu monteert moet je deze, indien dat nog niet is gedaan, vullen met gedestilleerd water. Vul de accu geleidelijk tot voorbij het minimumniveau en onder het maximumniveau. Vervolgens zorg je ervoor dat de accu weer goed dicht zit en klaar is om te monteren.

Plaats de accu rechtop in de accubak (dus niet kantelen). Sluit eerst de pluspool (+) goed aan en daarna de minpool (-). Zorg dat de accu weer goed vast zit door de standaard klem(men)/ elastiek(ken) weer om de accu te bevestigen.

Het in gebruik nemen van de nieuwe accu

Test of de accu genoeg startcapaciteit heeft om de motor snel aan te krijgen en of alle verlichting op volle sterkte werkt. Met een accutester kun je vervolgens een aantal spanningen testen, zoals uitgelegd onder het kopje testen van de accu.

Tips and tricks

  • Gebruik onze zoekmachine zodat je weet welke accu je nodig hebt voor jouw motor!
  • Lever je oude accu bij ons in, dan recyclen wij deze (overleg eerst of dit op dat moment mogelijk is)!
  • Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op wij helpen je graag!

  • Merk
  • Model
  • Jaar