Onderhouden en vervangen van een Gel Motoraccu

Onderhoud gel motoraccu'sOnderhoud gel motoraccu's
Onderhoud gel motoraccu's

Motorstroom verkoopt accu’s voor onder andere motoren. Dit gebeurt vanuit zowel onze fysieke winkel in Nieuwkuijk als op onze website. Naast het verkopen van deze accu’s en druppelladers leveren we ook graag de juiste informatie aan. Mocht je niet de nodige informatie vinden op onze pagina’s dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice. Zij helpen je graag!

Op deze informatiepagina vindt je alle gegevens omtrent gel motoraccu’s. Hierin worden de twee hoofdonderwerpen het onderhouden van een gel motoraccu en het vervangen van een gel accu aan bod gebracht.

Welke gel motoraccu heb ik nodig?

Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe accu voor jouw motor of scooter is het via onze zoekmachine erg makkelijk om de geschikte accu’s naar voren te halen. Weet je al welke Gel accu je nodig hebt? Kijk tussen ons assortiment Gel accu's of deze erbij zit klik hier! Wanneer je het merk, model en bouwjaar van jouw motor selecteert, komen alle accu’s naar voren die beschikken over de juiste capaciteiten, spanningen en afmetingen. Mocht het zo zijn dat je een afwijkende accu wenst. Is het mogelijk om in de categoriepagina’s te filteren met de gewenste eigenschappen.

Onderhouden van gel motor accu's

Een gel accu valt onder de categorie onderhoudsvrije motoraccu’s. Hiermee wordt bedoeld dat de accu’s niet zelf bijgevuld hoeven te worden met accuzuur. Het is helaas wel zo dat een motoraccu enige aandacht vereist, vooral als deze niet gebruikt wordt.

Hoe werkt een gel motoraccu?

Een gel motoraccu bevat accuzuur dat bestaat uit een substantie welke tussen vloeibaar en vast zit. Het voordeel van een gel accu is dat deze substantie beter presteert in de koudere omstandigheden. Ook is de levensduur langer en kan hij beter tegen ontladen. Deze motoraccu is opgebouwd uit gebundelde negatieve en positieve cellen. Een 12V motoraccu bestaat uit 6 cellen van elk 2V.

Hoe werkt een gel motoraccu?

Een gel motoraccu bevat accuzuur dat bestaat uit een substantie welke tussen vloeibaar en vast zit. Het voordeel van een gel accu is dat deze substantie beter presteert in de koudere omstandigheden. Ook is de levensduur langer en kan hij beter tegen ontladen. Deze motoraccu is opgebouwd uit gebundelde negatieve en positieve cellen. Een 12V motoraccu bestaat uit 6 cellen van elk 2V.

Hoe onderhoud je een gel accu?

Doordat de gel accu beter tegen ontladen kan zal deze accu niet zo snel kapot gaan, dit verlaagt de hoeveelheid nodige onderhoud. Een gel motoraccu blijft het langste goed wanneer deze of veel wordt gebruikt of veel aan een druppellader wordt gelegd.
Een accu ontlaad namelijk wanneer er niet mee wordt gereden, dit wil zeggen dat het niveau van het accuzuur verlaagt. Wanneer dit niveau te laag wordt gaat de accu kapot. Er is geen vast tijdperk waarin dit gebeurt. Ook is het slecht voor een accu om deze vaak aan erg koude temperaturen bloot te stellen. Zorg er dus voor dat jouw accu zich in een lauwe vochtvrije ruimte bevindt.

Hoe test je de status van de gel batterij?

Een gel accu test je op dezelfde manier als iedere andere accu. Je kan deze testen door een aantal dingen te controleren bij je motor.

 • Tijdens een koude start heeft de motor moeite om aan te gaan, de startmotor krijgt niet genoeg kracht van de accu
 • De verlichting brand niet op volle sterkte, dit merk je als deze feller wordt tijdens het rijden
 • De batterij laadt niet meer goed op, de laagspanning is dan te laag
 • Het is tijd voor een nieuwe accu als je je niet meer kan herinneren wanneer deze voor het laatst is vervangen

Mocht je de exacte data willen weten om er zeker van te zijn dat je gel motoraccu nog goed functioneert kun je deze testen met een accutester. Een accutester is een simpel en prijsvriendelijk product waarmee je kan zien wat je accu nog aankan. Bij de meeste accutesters kan de startcapaciteit en laadcapaciteit getest worden. Klik hier voor ons assortiment testers!

Het gebruik van een Druppellader

Met een druppellader zorg je ervoor dat jouw gel motor accu altijd (zo goed als) vol is. Een druppellader laadt de accu namelijk totdat die vol is, vervolgens stopt hij met laden totdat de accu weer energie kan ontvangen. Door deze intelligente manier van opladen kan een accu nooit overladen worden. Bij bepaalde druppelladers zie je ook een aantal verschillende waarden om. Een druppellader constateert defecten aan een accu en/ of aan de lader zelf. Een error aan je gel accu kan je vervolgens weer specifieker zien met een accutester. Klik hier voor onze druppelladers!

Hoe vervang je een gel motoraccu?

De eenvoudigheid van een gel motor accu zorgt ervoor dat het vervangen van deze accu ook erg gemakkelijk gaat. Waar je voor moet zorgen is een geschikte gel accu, een veilige werkplek en het juiste gereedschap.

Hoe demonteer je een gel accu?

Om te weten waar jouw gel motoraccu zit is het slim om de handleiding van de motor te benaderen. Hierin staat precies beschreven waar de accu zich bevindt. Vaak staat hier ook beschreven hoe je deze moet demonteren. Het eerste dat je doet is zorgen dat je ruimte hebt om aan de accu te werken, zorg dat kabels/ kappen niet in de weg zitten. Vervolgens kun je de minpool (-) loskoppelen en vrijstellen van metalen delen. Daarna koppel je de pluspool (+) los. Verwijder daarna alle klemmen en schroefjes die de accu op zijn plek houden. De accu is nu vrij om gedemonteerd te worden.

Het recyclen van een gel accu

Wanneer je de afgewerkte accu los hebt is het zaak deze ergens in te kunnen leveren. Deze mag namelijk niet bij het standaard afval weggegooid worden. Een gel accu mag je altijd inleveren op de plaats waar je hem gekocht hebt. Daarnaast is er altijd een gezamenlijke inleverplaats in de buurt. Je kunt dit op het internet vinden.
Er zijn verschillende delen van een gel accu die hergebruikt kunnen worden. Eerst wordt gekeken of deze nog een tweede leven kan krijgen. De andere optie is dat zo veel mogelijk grondstoffen gerecycled worden om nieuwe producten van te maken.

Hoe monteer ik een gel accu?

Het monteren van een nieuwe gel accu is net zo eenvoudig als het demonteren ervan. Deze accu’s worden namelijk gebruiksklaar geleverd vanuit de fabriek. Het enige dat je hoeft te doen is eventuele folie te verwijderen en de nieuwe schroefjes uit het zakje te halen. Vervolgens zet je de gel motoraccu in de accubak en koppel je de pluspool (+) aan, hierop volgt het aansluiten van de minpool (-). Als laatste monteer je de accuklem terug, zo zorg je ervoor dat de accu goed op zijn plek blijft zitten.
Het in gebruik nemen van de nieuwe accu
Een nieuwe motoraccu is altijd een verbetering voor de prestaties en levensduur van je motor(onderdelen). Om er zeker van te zijn dat deze nieuwe accu ook echt de waardes heeft die voorgeschreven staan is het slim om hem te testen met de eerder genoemde punten.

Tips and tricks

 • Met de accu zoekmachine kun je gemakkelijk een accu vinden die geschikt is voor jouw motor!
 • Wanneer je een accu bij ons hebt gekocht kun je deze door ons laten recyclen!
 • In Nederland zijn er veel gezamenlijke inleverplaatsen om afgewerkte accu’s te recyclen!
 • Heb je nog overige vragen en/ of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op!

 • Merk
 • Model
 • Jaar