Onderhouden en vervangen van een Onderhoudsvrije Motoraccu
Motorstroom is de specialist op het gebied van motoraccu’s. Wij verkopen niet alleen accu’s, maar proberen je ook zo goed mogelijk te informeren hierover. Dit is onze service!
Op deze informatiepagina is alles te vinden over de onderhoudsvrije accu’s. Het gaat over de constructie en werking van de accu, het onderhoud, testen van de accu en het gebruiken van een druppellader. Hierna volgt informatie over het plaatsen van een nieuwe onderhoudsvrije accu en het recyclen van een oude motoraccu.
Welke onderhoudsvrije motoraccu heb ik nodig?
Voordat je een nieuwe accu kan plaatsen moet je natuurlijk wel weten welke motor accu je nodig hebt. Als je dat al weet staat jouw accu tussen onze onderhoudsvrije motoraccu's klik hier! Zo niet gebruik dan de accu zoekmachine onderaan de pagina. In de linkerkolom selecteer je het merk van je motor, gevolgd door het model en bouwjaar. Deze zoekmachine vindt de motoraccu’s met de juiste afmetingen, voltage en (start) capaciteit.
Onderhouden van onderhoudsvrije accu's
Hoe werkt een onderhoudsvrije motoraccu?
Een onderhoudsvrije loodzuur accu heeft dezelfde constructie als een conventionele motor accu. De accu is opgedeeld in verschillende cellen die gescheiden zijn door loodzuur platen. In deze cellen ontstaat een chemische reactie doordat het accuzuur reageert op het lood. De gebundelde cellen versterken elkaar, hierdoor ontstaat er bij een accu met 6 cellen van 2 volt een 12 volt motoraccu. Tussen de positieve en negatieve cellen zit een plaat die ervoor zorgt dat dit type accu lekvrij is.
Een onderhoudsvrije AGM accu bestaat uit cellen die gescheiden zijn door absorberende glasmatten. Deze matten zorgen ervoor dat accuzuur niet kan gaan lekken wanneer de accu gekanteld wordt. De onderhoudsvrije SLA accu bestaat of uit een gesealde accu met lood zuur of gel. Alle huidige SLA accu’s worden gemaakt met gel.
Dit type accu is erg duurzaam en sterk. De vloeistof die is opgenomen in de glasmatten of het gel verdampt minder snel, hierdoor zal de accu langer meegaan dan de reguliere loodzuur accu’s.
Tijdens het rijden met de motor laadt de dynamo de accu op. Wat er dan gebeurt is dat elektriciteit wordt omgezet in de chemische reactie die ontstaat in de accu. Deze energie slaat de accu namelijk op. Wanneer er vervolgens energie wordt gevraagd van de accu wordt deze chemische reactie omgezet in elektriciteit.
Hoe onderhoud je een onderhoudsvrije accu?
In de naam van dit type accu staat “onderhoudsvrij”, echter is dit niet helemaal waar. Wanneer je veel rijdt met de motor zal deze het erg lang volhouden, omdat deze dan vol blijft. Wanneer je echter een periode niet rijdt is het zaak om je accu aan een druppellader te leggen.
Onderhoudsvrije accu’s mag je niet bijvullen, omdat deze geseald zijn. Dit wil zeggen dat de accu’s niet kunnen lekken wanneer je deze tot 90 graden kantelt. Wat je wel kan doen is de accupolen en alles wat daarbij hoort schoon, droog en corrosie vrij te houden.
Hoe test je de status van de onderhoudsvrije motoraccu?
Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt controleren zodat je de status weet van een onderhoudsvrije accu.
- De startmotor krijgt niet genoeg stroom om goed rond te komen, de motor start dan niet goed
- De verlichting wordt feller wanneer je harder gaat rijden
- De accu is oud (je weet niet meer wanneer je voor het laatst een nieuwe heb gekocht? Dan is het tijd om hem te vervangen
- De batterij laad niet meer goed op, de laadspanning is dus niet meer voldoende
Mocht je exacte data willen weten is een accutester de beste optie. Klik hier voor ons assortiment! De functies verschillen per accu tester. Dingen die je met de meeste accutesters kan meten zijn: laadspanning, (laagste) startspanning en het laadniveau. Wanneer een accu niet meer de waarde heeft die hij moet hebben is het tijd om deze te vervangen.
Het gebruik van een Druppellader
Om te zorgen dat jouw motoraccu niet kapot gaat is het belangrijk deze aan een druppellader te leggen wanneer je niet aan het rijden bent. Met deze intelligente acculader druppel je elektriciteit naar je accu toe. Met een druppellader kun je een accu nooit overladen. Klik hier voor ons assortiment aan druppellader!
Alle druppelladers (met de juiste voltages) kunnen gebruikt worden voor onderhoudsvrije accu’s. Enkel bij lithium-ion accu’s moet je goed letten op het type druppellader. Het beste voor jouw accu is om deze altijd aan een druppellader te leggen, als de accu niet gebruikt wordt. Op onze website kun je per type accu de beste druppelladers vinden.
Hoe vervang je een onderhoudsvrije motoraccu?
Wanneer je erachter bent gekomen dat je toe bent aan een nieuwe accu kan je deze eenvoudig online bestellen en zelf monteren. Het belangrijkste is dat je de juiste accu hebt en een goede werkplek met de juiste gereedschappen.
Hoe demonteer je een onderhoudsvrije accu?
De accu bevindt zich bij vele motoren onder het zadel, dat is echter niet altijd zo. Het beste zou zijn om de handleiding erbij te pakken (gedrukte versie of online). Hierin staat waar de accu zit. Vervolgens maak je de accu los door de elastiek/ beugel/ klem van de accu af te halen. Nu kan je de minpool (-) los koppelen en deze veilig stellen van metaal, hierna koppel je de pluspool (+) los. De accu is nu klaar om eruit gehaald te worden. Deze accu mag je tot 90 graden kantelen met demonteren.
Het recyclen van een motor accu
“Waar je een accu koopt kan je hem inleveren”, dat is de regel die geldt voor het inleveren van accu’s. Wanneer je een accu bij ons hebt gekocht kun je deze ook bij ons inleveren. Het is namelijk niet de bedoeling om accu’s bij het reguliere afval te doen.
Andere mogelijkheden is om de accu in te leveren bij de gemeente of bij een accu inleverplaats. Bekijk daarvoor de website van legebatterijen.nl. De accu’s worden in ieder proces netjes gerecycled. Onder andere het mangaan, cadmium, zink en staal wordt uit de accu’s gehaald om nieuwe producten van te kunnen maken.
Hoe monteer ik een onderhoudsvrije accu?
Het monteren van een onderhoudsvrije accu is erg simpel. Het enige dat je hoeft te doen is de gevulde accu weer in de accubak te plaatsen. Je kan deze tot 90 graden kantelen zonder dat die lekt. Vervolgens bevestig je de klem/ beugel/ elastiek weer om de accu zodat deze goed op zijn plek blijft zitten.
Sluit je eerst de pluspool (+) goed aan en doe eventueel de afdekkap om de pool. Daarna sluit je de minpool (-) aan en is de accu klaar om gebruikt te worden.
Het in gebruik nemen van de nieuwe motoraccu
Om er zeker van te zijn dat de accu goed werkt kun je een aantal dingen testen. Controleer eerst of de accu genoeg spanning heeft om de motor te kunnen starten. Mocht dit niet zo zijn kun je hem aan een druppellader leggen. Overige stappen om je nieuwe accu te testen zijn bovengenoemd bij het kopje over het testen van je accu.
Tips and tricks
- Gebruik de accu zoeker om een geschikte motor accu te vinden voor jouw motor!
- Een accu die bij ons is gekocht kan bij ons worden ingeleverd. Een accu die elders is gekocht kan ingeleverd worden bij een lokale inleverplaats. Het kan mogelijk zijn deze bij ons in te leveren, neem hiervoor of voor overige vragen contact met ons op!